İSDER&İMDER’in Ekonomi Bakanlığı desteği ile yürüttüğü İş ve İstif Makinaları Üreticileri UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Projesi’nin birincisi 2017 yılının sonunda başarıyla tamamlandı. İkinci projenin yeni üyeleri ve üye adayları ile 21 Şubat tarihinde gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen İSDER&İMDER, yeni projenin sunacağı fırsatlara dair bilgilendirmelerde bulundu.
İkinci UR-GE Projesi Yeni Üyeleri İle Yoluna Daha Sağlam Adımlarla Devam Edecek
İSDER&İMDER, üretim yapan üye firmalarının ihracat pazarlarını genişletebilmeleri ve uluslararası rakipleri ile daha rahat rekabet edebilmeleri adına eksikliklerinin tespit edilerek desteklenmesi amacıyla 2014 yılında başlattığı UR-GE Projesi’nin ilkini 2017 yılı sonunda başarıyla tamamladı. İlk projeden memnun ayrılan üye firmaların da desteğiyle ikinci proje için hazırlık çalışmalarına hız kesmeden başlayan Toplantıda projenin ilk üyeleri birinci projeden aldıkları verimi paylaşırken, projenin yeni üyeleri ise neden ikinci projede yer almak istediklerini üye adayı firmalar ile paylaştı. İSDER&İMDER’in bilgilendirme toplantısı, İSDER Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ediz Calapoğlu’nun açılış konuşması ile başladı. Sn. Calapoğlu 10 firma ile başlayan 1. UR-GE projesine ek olarak bu projede hedeflerinin çok değerli yeni imalatçı ve yan sanayi firmalarının da katılımıyla üye sayılarını 15-20 bandına çıkartmak olduklarını ifade etti.
UR-GE Komitesi Başkanı Sn. Mehmet Bebek, ikinci projede sektördeki güçlü firmaları da yanlarına alarak bir önceki projedeki tecrübeleriyle daha verimli bir çalışma planı izleyeceklerini belirtti. Bebek, bu proje ile amaçlarının; üretim yapan firmaların alt yapısını geliştirerek onları dünya piyasalarındaki rekabete hazır hale getirmek olduğunun altını çizdi.
Konya Sanayi Odası Başkanı ve İMDER üyesi Hidrokon’un Genel Müdürü Sn. Memiş Kütükçü yapmış olduğu konuşmasında milli üretime vurgu yaparak, tam bağımsız yerli ve milli üretimin sürdürülebilir bir çalışma stratejisi ile mümkün olduğunu belirtti. Ülkemizin ekonomi güvenliğinde sanayicilere kritik görevler düştüğünü belirten Kütükçü, bilgi işlemden katma değer üretime kadar pek çok alanda ülkemizin alacağı yolda UR-GE projesi gibi devlet desteklerinin rolünün önemine dikkat çekti.
İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Merih Özgen UR-GE projesinin firmaların ihracat pazarlarını genişletmesinin yanı sıra markalaşma konusundaki çalışmalarıyla da firmalara kurumsal bir yapı kazandırdığının altını çizdi. Uluslararası pazarlara açılacak firmalara öncelikli olarak kendi kurumsal süreçlerini iyileştirmelerini tavsiye eden Özgen, devlet tarafından oluşturulan bu projelerin çok kıymetli olduğunu belirterek bu tür projelerde emeği geçen herkese teşekkür etti.
İMDER’in en yeni üyesi olan Mecalac İş Makinaları’nın Satış Direktörü Sn. Erdal Eroğlu yapmış olduğu konuşmasında UR-GE projesinin istihdamdan, eğitime, yurtdışı pazarlamadan, tanıtım faaliyetlerine kadar birçok konuda avantaj sunduğunu ifade ederken, projenin Türkiye’de üretim yapan ve yeni pazarlar arayan firmalar için önemine değindi.
İlk projenin en çok verim alan üyelerinden biri olan ve proje sayesinde Güney Afrika’da hem Türk sanayiini hem de özelde makine sanayiini önemli ölçüde etkileyecek işbirlikleri gerçekleştiren İSDER üyesi Güralp Vinç de toplantıda yer alarak deneyimlerini paylaştı. Güralp Vinç İhracat Müdürü Sn. Yunus Hacıhalil dünya pazarlarında etki alanını genişletmek isteyen firmaların mutlaka projeye dahil olması gerektiğini ifade etti.
Yeni üyeleri ile gücüne güç katarak yoluna devam edecek olan İSDER&İMDER 2. UR-GE Projesi, üyelerinin ileri teknoloji kullanarak ürettikleri yüksek kaliteli ürünlerini doğru pazarlara doğru strateji ile ulaştırmasını, ihracat hedeflerini yakalamasını ve dünya pazarlarındaki rakipleri ile rekabet edebilmesini hedefliyor. İSDER ve İMDER projeye dahil olmak isteyen üretici firmalardan gelecek soruları yanıtlamaya her zaman hazır olduklarını ifade ediyor.