TÜRKİYE’NİN İLK “İŞ VE İSTİF MAKİNALARI ZİRVESİ” YAPILDI

İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) 13 Ekim Salı günü İstanbul Pendik Greenpark Otel’de Türkiye’nin ilk “İş ve İstif Makinaları Kiralama Zirvesi”ni düzenledi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan İSDER Başkanı Ender Akbaytogan, kiralama sektörünün önünün açık olduğunu kaydederek “Sektörümüzde kiralama kavramı daha gelişme sürecindedir. Kiralama satın alma gibi durağan değildir. Ekonomik göstergeler negatif dahi olsa kiralamanın önü açıktır” dedi.
Kiralama dünyasına yön veren temsilcilerin bir araya geldiği zirvede, 300’e yakın üst düzey isim tecrübelerini aktardı. Zirve, forklift, personel yükseltici, mobil vinç, kule vinç, iş makinaları, kompresör, jeneratör alanındaki sektör katılımcıları ile yatırımcıları, kiralama yapan profesyonelleri, firma sahiplerini, CEO’ları ve karar vericileri Avrupa’dan ve dünyadan davet edilen yöneticilerle aynı platformda buluşturdu. Zirve Ankara’da yaşanan ve ülkeyi yasa boğan olayda ölenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan İSDER Başkanı Ender Akbaytogan “Ankara’da meydana gelen terör vakası birçok canımızı almıştır. Acımız sonsuzdur, terörü bir kere daha lanetliyor, kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Avrupa’da 6’ncı Büyük Pazarız Akbaytogan, İSDER’in 2006 yılında kurulduğunu hatırlatarak 57 üye ile sektörün yüzde 70’ini temsil ettiklerini kaydetti. İSDER olarak Avrupa İstifleme Makinaları Federasyon’u (FEM) yürütme kurulu üyesi olduklarını da ifade eden Akbaytogan şöyle konuştu:“İstif makinaları sektöründe ülkemiz Avrupa’nın 6.büyük pazarıdır. Sektörümüz 2014 yılında yüzde 14’lük büyüme göstermiş, 13450 adet sipariş içerisinden 12500 adedi son kullanıcıya iletilmiştir. 2015 yılı pazar beklentimiz ise maalesef yüzde 10 civarında düşme olacağıdır. Umudumuz 2020 yıllarına doğru Avrupa’nın içerisinde daha yükseklerde olmaktır. Sektörümüzde kiralama kavramı daha gelişme sürecindedir, kiralama satın alma gibi durağan değildir, ekonomik göstergeler negatif dahi olsa kiralamanın önü açıktır. Kiralama 2,3l makinalarının kullanımını ve satışlarını arttırır, birçok iş imkanı sağlar.”

Açılış panelinde ise Avrupa’da ve dünyada kiralama sektörünün en büyük temsilcilerinden 24 konuşmacı katılımcıları bilgilendirdi. Bu isimler arasında ise Per Lundquist (European Rental Association- Avrupa Kiralama Birliği), Rupert Craven (Ritche Bros- İngiltere ve İrlanda Direktörü) ABD’den Fred Bratman (United Rentals Başkan Yardımcısı) ve Romina Vanzi (IPAF International Powered Access Federation, Bölge Direktörü), TOKKDER Genel Başkanı, Leaseplan Genel Müdürü Türkay OKTAY bulundu.

Zirvedeki “2015 Yılı Genel Sektör Değerlendirmesi” başlıklı panelin moderatörlüğünü Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran yaptı.

Yıllık Yüzde 30 Büyüme
Panelde konuşan İSDER Kiralama Komitesi Başkanı Özgür Pala, Türkiye’de iş ve istif makinası kiralanması konusunda 1453 firmanın faaliyet gösterdiğini 15 bin çalışanın istihdam edildiğini söyledi. Pala kiralama sektörünün gelecek 10 yılda yüzde 300 büyüyeceğini öngördüklerini belirterek şöyle dedi: “2024’teki ciromuzu 2.4 milyar dolar olarak hedefliyoruz. Şuanda 800 milyon dolar olan yıllık kiralama cirosu ortalama yüzde 30 büyüme potansiyeline sahip.”

Avrupa’da İyileşme Başladı

Avrupa Kiralama Birliği (ERA) adına konuşan Per Lundquist 5 bin üyelerinin olduğunu vurgulayarak “İnşaat alanında Avrupa’da 2014 yılında makine satışlarında bir iyileşme görüldü. Kiralama piyasası 2014’ten itibaren belirli bir büyüme seviyesine ulaştı bunun önümüzde ki yıllarda Avrupa ülkelerinde artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Kiralama pazarı doygun değil. 2017 yılında kiralama sektöründe daha dikkat çekici bir büyüme olacak ve filolarımızın sayısını arttırarak yenileyeceğiz” diye konuştu.

Sadece Fiyata Bakılmaz

ABD’den United Rentals Başkan Yardımcısı Fred Bratman, Türkiye’de kiralama sektörünün henüz genç olduğunu ve bunun bir avantaj olabileceğini kaydetti. Bratman kiralamada fiyat tercihinin tek başına belirleyici olmadığını ifade ederek “Kiralanan makinanın arızasının hızlı tamir edilip edilmemesi, iş bitiminde makinanın sahadan hızlı çıkarılıp çıkarılmaması, lojistik destek ve doğru faturalama kiralama sektöründe belirleyici etkenlerdir” dedi.